Indian Bank P.O. Exam 2011 Solved Paper

 

 

Indian Bank Probationary Officers Exam. 2011 Solved Paper -  (Exam Held on 2-1-2011)

General Awareness:-

 

1 Q. On which one of the following ‘Head of Expenses’, the expenses of the Government of India are highest ? ?

(a). Food subsidy ( b).Fertilizer subsidy
(c). Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (d). Maintenance of national highways
(e) Oil subsidy
Correct Answer: a

 

2 Q. Which one of the following foreign agencies will assist the municipal agencies to improve quality of municipal schools through its School Excellence Programmes (SEP) ?

(a).IMF (b).UNDP
(c).UNICEF (d).ADB
(e) None of these
Correct Answer: c

 

3 Q. Which of the following carries out ‘Open Market Operations’ ?

(a).Finance Ministry (b) External Affairs Ministry
(c).Reserve Bank of India (d).Planning Commission
(e) Ministry of Commerce /td>
Correct Answer: c

 

4 Q. Who among the following Ministers will hold telecom portfolio in addition to his own portfolio till next reallotment ?

(a).Kamal Nath (b).Kapil Sibal
(c).Pranab Mukherjee (d).Mamta Banerjee
(e0. None of these
Correct Answer: b

 

5 Q. Under provisions of which one of the following Acts, the RBI issues directives to the Banks in India ?

(a) RBI Act (b) Banking Regulation Act
(c) Essential Commodities Act (d) RBI and Banking Regulation Act
(e) None of these
Correct Answer: b

 

6 Q.Which one of the following tools is used by RBI for selective credit control ?

(a)It advises banks to lend against certain commodities (b)It advises banks to recall the loans for advances against certain commodities
(c)It advises banks to charge higher rate of interest for advance against certain commodities (d)It discourages certain kinds of lending by assigning higher risk weights to loans it deems undesirable
(e)None of these
Correct Answer: c

 

7 Q.For which one of the following Loan Products ‘teaser loans’ are offered by Banks ?

(a) Education Loans (b) Commercial Loans
(c) Loans against security of gold (d) Retail Trade Loans
(e)Home Loans
Correct Answer: e

 

8 Q.The Commonwealth Games 2010 were held in Delhi from October 3 to 14, 2010. Who amongst the following picked up the Game’s first gold medal ?

(a).Augustina Nwaokolo ( b).Ravinder Singh
(c). Azhar Hussain (d).Carol Huynh
(e) None of these
Correct Answer: a

 

9 Q. In which one of the following cities was the recent meet of G–20 Countries organised ?

(a).Tokyo (b).Seoul
(c).London (d). Beijing
(e) Singapore
Correct Answer: b

 

10 Q.As per recent newspaper reports, which one of the following countries (among the given) has highest literacy rate ?

(a).India (b)Sri Lanka
(c).China (d).Vietnam
(e) Bangladesh /td>
Correct Answer: d

 

11.Q.. Which one of the following has decided to give guarantee for infra loans ?

(a). IDBI (b).SBI
(c).IIFCL (d).SIDBI
(e0. None of these
Correct Answer: c

 

12.Q.In which one of the following States is the uranium project proposed to be set up ?

(a)Manipur (b) Meghalaya
(c) Orissa (d) Assam
(e) Nagaland
Correct Answer: c

 

13. Q.Amongst 169 countries on Human Development Index which one of the following is India’s rank ?

(a)89 (b)91
(c)119 (d)129
(e)138
Correct Answer: c

 

14. Q.What is ‘Kaveri’ ?

(a) India’s indigeneous aircraft engine (b) India’s low cost laptop
(c) India’s Air to Air Missile (d)India’s guided Surface to Air Missile
(e)Unmanned Aircraft acquired from Israel
Correct Answer: a

 

15 Q. An increasing finished good stock as % to sales of a manufacturing Company indicates that ……….?

1. the market is getting competitive

2. the quality of the goods is not upto the mark

3. the production cost has increased

4. the production has decreased

(a)Only 1 and 2 ( b).Only 2 and 3
(c). Only 3 and 4 (d). Only 3
(e) Only 4 and 1
Correct Answer: a

 

16. Q. Which one of the following has got RBI nod to issue prepaid cards to its clients ?

(a).LIC (b).GIC
(c).SIDBI (d).NABARD
(e) None of these
Correct Answer: a

 

17. Q.For which one of the following reasons is an amendment in Companies Bill 2009 proposed ?

(a).To provide more powers to Department of Company Affairs (b) To provide regulatory powers to Department of Company Affairs
(c).To make Indian Accounting Standards applicable with effect from 1.4.2011 (d).To ensure smooth convergence of the Indian Accounting Standards with IFRS
(e) None of these /td>
Correct Answer: e

 

18. Q. As per recent newspaper reports, India’s public debt rises 2•8 per cent to Rs. 28 lakh crore. Which one of the following is the reason that has forced commercial banks to buy Government securities ?

(a).Lack of credit growth (b).Increase in credit growth
(c).Raising of repo rate (d).Raising of reverse repo rate
(e). None of these
Correct Answer: a

 

19. Q. In which one of the following States Sariska Tiger Reserve is located ?

(a) M.P. (b) U.P.
(c) Orissa (d) Gujarat
(e) Rajasthan
Correct Answer: E

 

20.Q.On which one of the following characters, Biometric security is based ?

(a)Finger prints and palm recognition only (b)Face recognition and voice recognition only
(c)Hand writing and manual recognition only (d)Only (A) and (B)
(e)All (A), (B) and (C)
Correct Answer: d

 

21.Q.Which one of the following may be the consequence of buying forex in the marked by the RBI ?

(a) It leads to inflation (b) It leads to control over inflation
(c) It does not affect inflation (d) It results into deflation
(e)None of these
Correct Answer: a

 

22.Q. Under provisions of which one of the following Acts, the Reserve Bank of India has the power to regulate, supervise and control the banking sector ?

(a). RBI Act ( b).Banking Regulation Act
(c). Negotiable Instrument Act (d). RBI and Banking Regulation Act
(e) None of these
Correct Answer: b

 

23 Q. Who amongst the following is the author of the book ‘The God of Small Things’ ?

(a).Chetan Bhagat (b).V. S. Naipul
(c).Namita Gokhale (d).Kiran Desai
(e) Arundhati Roy
Correct Answer: e

 

24 Q. Which one of the following has proposed $ 11 billion infrastructure debt fund ?

(a).NABARD (b) SBI
(c).Reserve Bank of India (d).Ministry of Finance, Govt. of India
(e) Planning Commission /td>
Correct Answer: d

 

25. Q.Myanmar’s pro-democracy leader Suu Kyi is a ……….

(a).42 years old politician (b).Bharat Ratna
(c).Military General (d).Nobel Prize winner/td>
(e0. None of these
Correct Answer: d

 

26.Q. Which one of the following factors influence working capital of a unit ?

(a) Seasonality of operations only (b)Production Policy only
(c)Suppliers Term only (d) Only (A) and (B)
(e)All (A), (B) and (C)
Correct Answer: e

 

27. Q.One of the following states is a major producer of spices ……….

(a)Karnataka (b)Tamil Nadu
(c)Kerala (d)Gujarat
(e)Manipur
Correct Answer: c

 

28. Q.The NAV of a mutual fund ……

(a) Is always constant (b) Keeps going up at a steady rate
(c) Fluctuates with market price movements (d) Cannot go down at all
(e)None of these
Correct Answer: e

 

29. Q.The expansion of TRAI is …….

(a). Telecom Regulations and Inspection ( b).Transport Regulatory Authority of India
(c). Train Regulatory Authority of India (d). Telecom Regulatory Authority of India
(e) Transfer Regulations Act of India
Correct Answer: d

 

30. Q.ASBA, a facility while applying / submitting an application for purchase of shares under a public issue, is ……….

(a).Applications Simple Balance Amount (b).Amount Saved and Balance in Account
(c).Already Savings Blocked Amount (d).Applications Supported by Blocked Amount
(e) None of these
Correct Answer: d

 

31. Q. A Saving Bank Deposit Account is one where ……….

(a)Amounts are deposited and are withdrawn as per requirement of the customers (b) The deposits are made only once in a year
(c).Periodical Fixed amount are deposited month wise and withdrawals are allowed after a fixed period (d).All the above
(e) None of these /td>
Correct Answer: a

 

32. Q.Who is the Chief Minister of Maharashtra at present ?

(a).Ashok Chavan (b). R. R. Patil
(c).Vilasrao Deshmukh (d).Sushil Kumar Shinde
(e0. None of these
Correct Answer: e

 

33.Q. The expansion of CDMA is …….

(a) Calculated Division of Many Applications (b) Computer Divided Multiple Access
(c) Code Diversified Memory Applications (d) Code Division Multiple Access
(e) None of these
Correct Answer: d

 

34.Q.‘Merdeka Cup’ is associated with the game of ……….

(a)Tennis (b)Hockey
(c)Badminton (d)Cricket
(e)Football
Correct Answer: e

 

35.Q.Which of the following is a financial asset ?

(a) Gold (b) Silver
(c) Shares in a demat account (d) Land & buildings
(e)None of these
Correct Answer: c

 

36. Q.Zero balance account is generally allowed to be opened for ……….

(a). Salaried class ( b).businessmen
(c). foreign customers (d). children
(e) Senior Citizens
Correct Answer: a

 

37. Q. In Deposits Account ‘KYC’ (Know Your Customer) has been implemented in 2002 as per directive of ……….

(a).IBA (b).RBI
(c).Ministry of Finance (d).SEBI
(e) IRDA
Correct Answer: b

 

38. Q. The regulator of the banking system in India is………

(a).AMFI (b) Finance Minister
(c).SEBI (d).IBA
(e)RBI /td>
Correct Answer: e

 

39. Q.Ten Rupee notes contain the signature of………

(a).Finance Secretary, GOI (b).Chairman, State Bank of India
(c).Governor, Reserve Bank of India (d).Finance Minister, GOI
(e0. Prime Minister
Correct Answer: c

 

40.Q. Statue of Liberty is the national monument of ……….

(a) Italy (b) Australia
(c) France (d) Denmark
(e) USA
Correct Answer: E

 

41. Q.Loan against the security of immovable property is by executing an agreement of ………….

(a)Assignment (b)Pledge
(c)Transfer (d)Mortgage
(e)None of these
Correct Answer: d

 

42. Q.Credit Rating ……….

(a) is used to rate the borrowers while giving advances (b) is used to work out performance of the employees
(c) is used to calculate the number of excellent audit rated branches (d) is NOT used in any Bank
(e)is necessary before giving promotion to employees
Correct Answer: a

 

43.Q. Who amongst the following is the recipient of the ‘Dadasaheb Phalke Award 2010’ ?

(a). Javed Akhtar ( b).Amitabh Bachchan
(c). Gulzar (d). Hema Malini
(e)None of these
Correct Answer: e

 

44.Q. In Corporate Hedging, which one of the following types of risks can be covered ?

(a).Liquidity risk (b).Currency risk
(c).Credit risk (d).Transaction risk
(e)None of these
Correct Answer: b

 

45. Q. Bank of Rajasthan is now merged with which of the following banks ?

(a).AXIS Bank (b) IDBI Bank
(c).ICICI Bank (d).HDFC Bank
(e) None of these /td>
Correct Answer: c

 

46. Q. As per GDP figures on calendar year basis, according to World Bank, which one of the following economies will have highest GDP growth in the year 2011 ?

(a).US (b).China
(c). Japan (d).India
(e). Brazil
Correct Answer: b

 

47. Q. In respect of infrastructure bonds issued under provisions of Section 80 CCF of the Income Tax Act, what is the maximum amount (Rs. in thousands), upto which these bonds can be covered ?

(a) 30 (b) 20
(c) 40 (d) 50
(e) None of these
Correct Answer: e

 

48.Q.Which of the following is the full form of the abbreviation ‘IFRS’ as used in corporate / finance sector ?

(a)Indian Financial Reconciliation Standards (b)Interpretation and Formal Reporting System
(c)International Financial Reporting Standards (d)International Financial Reporting System
(e)None of these
Correct Answer: c

 

49.Q.As per the new guidelines issued by SEBI, companies are required to list shares within how many days of the closure of the Initial Public Offers (IPOs) ?

(a)60 days (b)12 days
(c)30 days (d)45 days
(e)None of these
Correct Answer: d

 

50 Q.RTGS stands for ……….

(a) Real Time Gross Settlements (b)Reduced Time Gross Settlements
(c) Relative Time Gross Settlements (d) Real Total Gross Securities
(e)None of these
Correct Answer: a

 

IT/Comp. Opr.(Constables)-Pb. Police-2011

 

SOLVED PAPER -

Recruitment of IT/Computer Operator (Constables) – Punjab Police – 2011 (Held on 29-05-2011.)

1 Q. Who founded the holy city AMRITSAR ?

(a). Guru Arjun Devji ( b). Sain Mian Mir
(c). Guru Ramdasji (d). Guru Harkishanji
Correct Answer: c

 

2 Q. Who is the Prime Minister of Pakistan?

(a). Yousaf Raza Gillani (b). Nawaz Sharif
(c). Benazir Bhutto (d). Asif Ali Zardari
Correct Answer: a

 

3 Q. Who made the winning rn in the World Cup final match?

(a). Sachin Tendulkar (b) Virender Sehwag
(c). Ms Dhoni (d). Yuvraj singh
Correct Answer: c

 

4 Q. Who is the Chief Minister of Arunachal Pardesh?

(a).Jarbm Gamlin (b). Dorjee Khandu
(c). Mamta Banerjee (d). Tarun Gogoi
Correct Answer: a

 

5 Q. …….. is the famous site related with Indus valley Civilisation?

(a) Amritsar (b) Ropar
(c) Maler Kotla (d) Pathankot
Correct Answer: b

 

6 Q. Osama Bin Laden was killed in……..?

(a) Abbotaabad (b) Muzaffarabad
(c) Islamabad (d) Baluchistan
Correct Answer: a

 

7 Q. Who is the seventh Guru ?

(a) Guru Gobind Singh ji (b) Guru Arjun Dev ji
(c) Guru Harkihanji (d) Guru Har Rai ji
Correct Answer: d

 

8 Q. Who was the youngest Guru in Sikh Religion?

(a) Guru Nanak Dev ji (b)Guru Arju Dev ji
(c) Guru Harkishan ji (d) Guru Har Rai ji
Correct Answer: c

 

9 Q. Shri Akal Takhta was establised by…..?

(a) Guru govind Singh ji (b) Guru Hargovind Singh ji
(c) Guru Angad Dev ji (d) Guru Arjun Dev ji
Correct Answer: b

 

10 Q. Who is the Director of CBI?

(a) A P Singh (b) Ashwani Kumar
(c) KPS Gill (d) NPS Aulakh
Correct Answer: a

 

11 Q. Who is the first lady DGP of any state in India?

(a) Kiran Bedi (b) Kanchan Chaudhari
(c) Bhawna Saxena (d) Bharti
Correct Answer: b

 

12 Q. The Commonwealth Games in 2014 will be held in …………?

(a) Glasgow (b) Melbourne
(c) New Delhi (d) Newyork
Correct Answer: a

 

13 Q. Who is known as Iran Man of India?

(a) Bal Gangadhar Tilak (b) Sardar Vallabh Bhai Patel
(c) Lala Lajpat Rai (d) Yashpal
Correct Answer: b

 

14 Q. Neta ji used for……………….. ?

(a) Subhash Chandra Bose (b) Rahul Gandhi
(c) Mahatma Gandhi (d) Pandit Nehru
Correct Answer: a

 

15 Q. Who was the first President of India?

(a) Dr. Radhakrishnan (b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Giani Zail Singh (d) Dr. Abdul Kalam
Correct Answer: b

 

16 Q. Who is the Chief Justice of India?

(a) Justice R.C. Lahoti (b) Justice Y.K. Sabharwal
(c) Justice K.G. Balakrihan (d) Justice S.H. Kapadia
Correct Answer: d

 

17 Q.Who is the Attorney general of India ?

(a) Ram Jethmalani (b) Milon K.Banerjee
(c) Goolam Essaji Vahanvati (d) Soli Sorabjee
Correct Answer: c

 

18 Q. Who is the Home Minister of Punjab?

(a) S. Parkash Singh Badal (b) S. Surjit Singh
(c) S. Sukhbir Singh Badal (d) S. Kiranbir Singh
Correct Answer: c

 

19 Q. What is the Sex Ratio of Punjab as per Census 2011?

(a) 891 (b) 893
(c) 897 (d) 874
Correct Answer: b

 

20 Q. What is the capital of Assam?

(a) Gauhati (b) Dishpur
(c) Aggartala (d) Shillong
Correct Answer: b

 

21 Q. What is the capital of United States of America?

(a) Newyork (b) Ottawa
(c) Washington (d) None of above
Correct Answer: c

 

22 Q. What is the qualification for the post of the Prime Minister of India?

(a) Graduation (b) Post Graduation
(c)L.L.B. (d) None of above
Correct Answer: d

 

23 Q. How many fundamental duties are referred in the Constitution of India?

(a) 9 (b) 10
(c) 11 (d) 12
Correct Answer: c

 

24 Q. How many states are in India?

(a) 25 (b)27
(c)29 (d) None of above
Correct Answer: d

 

25 Q. What is the name of currency of Thailand?

(a) Dollor (b) Rupee
(c) Bhat (d) Dinar
Correct Answer: c

 

26 Q. The Information Technology Act was enacted in …………..?

(a) 1998 (b) 2000
(c) 2002 (d) 2005
Correct Answer: b

 

27 Q. Hacking is an offence punishable under section ……….. of Information Technology Act?

(a) 65 (b) 66
(c) 67 (d) 72
Correct Answer: b

 

28 Q. The Minimun rank of the officer to conduct investigation under the Information Technology act?

(a) Assistant sub-Inspector (b)Sub-Inspector
(c) Inspector (d) DSP
Correct Answer: c

 

29 Q. IP address Consists of …………….bits?

(a)255 bits (b) 32 bits
(c)128 bits (d) 1024 kb
Correct Answer: b

 

30 Q. C class network starts from ……………..?

(a) 255 (b) 192
(c) 128 (d) None of above
Correct Answer: b

 

31 Q. ……………..is used to starage data permanently?

(a) Input device (b) Output Device
(c) Primary Storage (d) Secondary Storage
Correct Answer: d

 

32 Q. One KB is equal to……………….?

(a) 1024 Byte (b) 1024 MB
(c) 1024 GB (d)None of above
Correct Answer: a

 

33 Q. In MS-Excel a formula starts with………………..?

(a) $ (b) =
(c) # (d) ?
Correct Answer: b

 

34 Q. Computer memory is of ………………types?

(a) 3 (b) 4
(c) 5 (d) 2
Correct Answer: d

 

35 Q. Extension of a MS document is …………………?

(a) .doc (b) .xls
(c) .ppt (d) .txt
Correct Answer: a

 

36 Q. Small figures on the desktop are known as …………….. ?

(a) Pictures (b) Icons
(c) Bars (d) Applications
Correct Answer: b

 

37 Q. C language was invented in ……..?

(a) 1970 (b) 1979
(c) 1969 (d) 1972
Correct Answer: d

 

38 Q. Computer virus is a ………………..?

(a) Program (b) Hardware
(c) Device (d) None of above
Correct Answer: a

 

39 Q. The deleted files go in ……………?

(a) My Computer (b) My Document
(c) Recycle bin (d)None of above
Correct Answer: c

 

40 Q. The full form of E-mail is……….?

(a) Easy mail (b) Electric mail
(c) Electronic mail (d) None of above
Correct Answer: c

 

41 Q. The storage capacity of a floppy disk is…………..?

(a) 1.44 MB (b) 700 MB
(c) 3 GB (d) 1 KB
Correct Answer: a

 

42 Q. The format string for an integer in C language is……..?

(a) %d (b) %f
(c) %c (d) %s
Correct Answer: a

 

43 Q. The speed of a modren is measured in …………?

(a) BPS (b) CPS
(c) WPM (d) MPS
Correct Answer: a

 

44 Q. The co-founder of hotmail is………….?

(a) Bill Gates (b) Denis Riche
(c) Sabeer Bhatia (d) None of above
Correct Answer: c

 

45 Q. Calculater in computer is located in ?

(a) My Computer (b) Accessories
(c) My documents (d) None of above
Correct Answer: b

 

46 Q. The function used to compute the length of a string………..?

(a) Strcmp() (b) strcpy()
(c) strlen() (d) strcat()
Correct Answer: c

 

47 Q. The command used to save a document in MS Word is…………..?

(a) ctrl+O (b) ctrl+N
(c) ctrl+S (d) ctrl+P
Correct Answer: c

 

48 Q. The full form of LAN is …………..?

(a) Link access network (b) Local area network
(c) Line access network (d) None of above
Correct Answer: b

 

49 Q. RAM is a ………?

(a) Software (b) Primary storage device
(c) Secondary storage device (d) None of above
Correct Answer: b

 

50 Q. How many main functions are there in a C program?

(a) 1 (b) 3
(c) 4 (d) 6
Correct Answer: a

 

51 Q. Which is the nearest planet from the earth in the Solar system?

(a) Mars (b) Venus
(c) Jupitor (d) None of above
Correct Answer: b

 

52 Q. The operating system locates in …………….?

(a) RAM (b) ROM
(c) EPROM (d) Hard Disk
Correct Answer: d

 

53 Q. Which is not an arithmetic operator ?

(a) + (b) &
(c) % (d) *
Correct Answer: b

 

54 Q. In octal number system , the base is……………. ?

(a) 2 (b) 8
(c) 7 (d) 16
Correct Answer: b

 

55 Q. The Binary Coded Decimal (BCD) code is one of the early …………….codes ?

(a) Mathematical (b) Algebraic
(c) Boolean (d) Computer
Correct Answer: d

 

56 Q. In Binary Coded Decimal (BCD) , there are …………bits ?

(a) 16 (b) 8
(c) 7 (d) 6
Correct Answer: d

 

57 Q. …………………gate is physical realisation of logical multiplication operator ?

(a) NOR (b) NOT
(c) AND (d) OR
Correct Answer: c

 

58 Q. …………….is the most popular sequential – access storage device ?

(a) Floppy disk (b) Magnetic tape
(c) Magnetic disk (d) Optical disk
Correct Answer: b

 

59 Q……. is the most popular point and draw device. ?

(a) Joystick (b) Mouse
(c) Touch screen (d) Track ball
Correct Answer: b

 

60 Q The binary eqivalent of decimal number 4 is :

(a) 101 (b) 111
(c) 001 (d) 100
Correct Answer: d

 

61 Q. The full form of CPU is:

(a) Cursor positioning unit (b) Central power unit
(c) Central processing unit (d) None of above
Correct Answer: c

 

62 Q. Which is the largest storage unit among the following ?

(a) Tetra byte (b) Kilo Byte
(c) Mega byte (d) Giga byte
Correct Answer: a

 

63 Q……….is a non -impact printing device ?

(a) Chain printer (b) Drum printer
(c) Dot matrix printer (d) Laser printer
Correct Answer: d

 

64 Q. ………is an output device ?

(a) Plotter (b) Scanner
(c) Digital camera (d) OCR
Correct Answer: a

 

65 Q The intersection of a row and column in a spreadsheet is called. ?

(a) Data (b) Field
(c) Cell (d) Formula
Correct Answer: c

 

66 Q. Linux is a …………………. ?

(a) Language (b) Operating system
(c) Search engine (d) Virus
Correct Answer: b

 

67 Q.Which key is available on both sides of a keyboard ?

(a) Back space (b) Shift
(c) Tab (d) Capslock
Correct Answer: b

 

68 Q. In MS-Excel the data is kept in ?

(a) Rows (b) Coloumns
(c) Cells (d) Table
Correct Answer: c

 

69 Q. A presentation can have ………………slides ?

(a) five (b) Ten
(c) Twenty (d) As many as
Correct Answer: d

 

71 Q.In which view all slides are available on screen ?

(a) Outline view (b) Slide view
(c) Slide sorter view (d) None of above
Correct Answer: c

 

72 Q. In Power Point F5 key is used ……………… ?

(a) To see a presentation (b) To save a presentation
(c) To edit a presentation (d) To add animation in the presentation
Correct Answer: a

 

73 Q. After processing , the data is converted to… ?

(a) Object code (b) Source code
(c) Information (d) Database
Correct Answer: c

 

74 Q. Blue tooth is a …………….. ?

(a) Storage device (b) Processing device
(c) Connecting device (d) Output device
Correct Answer: c

 

75 Q. Which network is used for large distance communication ?

(a) LAN (b) WAN
(c) MAN (d) VAN
Correct Answer: b

 

76 Q . Which is the largest planet in the solar system ?

(a) Uranus (b) Mercury
(c) Jupitor (d) Neptune
Correct Answer: c

 

77 Q. Which is not a search engine ?

(a) google.com (b) yahoo.com
(c) altavista.com (d) nortan.com
Correct Answer: d

 

78 Q. Which is not an internet application among the following ?

(a) Website (b) Chatting
(c) E-mail (d) Modem
Correct Answer: d

 

79 Q. What is the full form of www ?

(a) Wide world web (b) Web wide world
(c) Wide web world (d) World wide web
Correct Answer: d

 

80 Q. HTML tags are surrounded by ?

(a) { } (b)<>
(c) ” “ (d) None of above
Correct Answer: b

 

81 Q. Bitwise left shift operator symbol is… ?

(a) << (b) >>
(c) < > (d) ><
Correct Answer: a

 

82 Q. Which protocol is used to upload and download files ?

(a) TCP/IP (b) TELNET
(c) FTP (d) HTTP
Correct Answer: c

 

83 Q. Which is the shortcut key is used to move forward in a table ?

(a) ctrl (b) Tab
(c) Shift (d) Alt
Correct Answer: b

 

84 Q. What is the full form of BMP ?

(a) Bit mode presentation (b) Bit map picture
(c) Byte map picture (d) Binary mode picture
Correct Answer: b

 

85 Q. Slide show is run in……….. ?

(a) Window movie maker (b) Power point
(c) Marco media flash (d) Photoshop
Correct Answer: b

 

86 Q. In which box , fill colour option is located ?

(a) Back ground box (b) Fill box
(c) Colour box (d) Effects box
Correct Answer: c

 

87 Q. Which button is used to re-direct an e-mail ?

(a) Send (b) Reply
(c) Forward (d) Save
Correct Answer: c

 

88 Q. Layout of a network is called…. ?

(a) Transmission mode (b) Transmission medium
(c) Topology (d) Internet
Correct Answer: c

 

89 Q. A string is enclosed in ?

(a) \ / (b) ‘ ‘
(c) { } (d) ”  ”
Correct Answer: d

 

90 Q. which of the following is not a keyword ?

(a) else (b) void
(c) size of (d) array
Correct Answer: d

 

91 Q. Which of the following is a pointer operator?

(a) & (b) ++
(c) * (d) -
Correct Answer: c

 

92 Q. …………are used to extraxt data from a database ?

(a) Forms (b) Modules
(c) Tables (d) Queries
Correct Answer: d

 

93 Q. Identify the odd one from the following ?

(a) Left margin (b) Right margin
(c) Top margin (d) Center margin
Correct Answer: d

 

94 Q. Footer includes the text that is printed at the:

(a) Page center (b) Right side of the page
(c) Left side of the page (d) None of above
Correct Answer: d

 

95 Q. A………………. communication system can transmit data in one direction only ?

(a) Full – duple (b) Half – duplex
(c) Simplex (d) None of above
Correct Answer: c

 

96 Q. ……………..are groups of specially wrapped and insulated wirelines , capable of transmitting data at high rates ?

(a) Microwave (b) Coaxial cable
(c) Parallel -pair cable (d) Twisted – pair cable
Correct Answer: b

 

97 Q. Microwave system have speed of about…….. ?

(a) 16 Gigabps (b) 6 Gigabps
(c) 18 Gigabps (d) 24 Gigabps
Correct Answer: a

 

98 Q. MS-Access is a …. ?

(a) RDBMS (b) DBMS
(c) Form (d) None of above
Correct Answer: a

 

99 Q. ………………..executes one or more database commands automatically ?

(a) Modules (b) Tables
(c) Macros (d) Forms
Correct Answer: c

 

100 Q. A flowchart is a diagram that uses ?

(a) Icons (b) Graphic symbols
(c) Special characters (d) None of above
Correct Answer: b

 

LatestGK now for Android Phone

Share with your Freinds






WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera